Home - Blog - Hoe leg je een vloerkleed neer bij de bank?

Hoe leg je een vloerkleed neer bij de bank?

Gepubliceerd op 15 augustus 2022

velvet fauteuil

Je hebt een mooie bank gekocht en wil ze nu ook stijlvol aankleden? Je legt misschien graag een plaid of een groot kleed over de bank en je kiest er leuke sierkussens bij. Een andere manier om je bank nog meer tot zijn recht te laten komen is vloerkleed onder de bank te leggen. Maar welk kleed onder de bank kies je precies? Hoe groot moet het zijn en welke structuur en kleur wil je voor je vloerkleed? Er zijn zo veel mogelijkheden, dat je het misschien niet zo goed weet. Wij geven jou hier alvast een aantal tips. Laat je inspireren.

Waarom kiezen voor een vloerkleed?

Je zou kunnen beweren dat je een tapijt onder je bankstel kiest omdat het lekker warm is voor je voeten. Dat is natuurlijk één reden. Een andere reden om voor een tapijt te kiezen, is dat het je woning een extra touch geeft. Je bakent als het ware zones af, bijvoorbeeld de zithoek, de eetkamer of de speelhoek van je kinderen. Het verbindt een aantal meubelstukken zodat ze een geheel vormen. Als je onder je bank een kleed legt, dan zijn meteen ook bijvoorbeeld je salontafel, bijzettafels, extra fauteuils en een vloerlamp in het geheel opgenomen.

Wat zijn de ideale afmetingen?

Bij het bepalen van de afmetingen van je kleed onder bank, beslis je eerst of je je kleed ‘los’ wil leggen, ofwel of je een deel van het vloerkleed ook onder je meubels wil leggen. Wij raden de tweede oplossing aan omdat je vloerkleed dan vast ligt. Je hebt minder kans erover te struikelen of dat het kleed wegglijdt. De vorm van het vloerkleed hangt af van de vorm van de ruimte. Misschien wil je een vierkant kleed van 250 x 250 cm. Bij een rechthoekige opstelling wordt dit bijvoorbeeld 200 x 300 cm. Misschien vind je dat er al voldoende rechte lijnen in je interieur voorkomen. Dan kun je dit breken door voor een rond vloerkleed te kiezen. Laat gerust je inspiratie de vrije loop!

Probeer eerst uit

Het lijkt misschien gek, maar het werkt: eerst uitproberen voordat je koopt. Denk je bijvoorbeeld dat een kleed van 2 bij 3 meter geschikt is voor jouw zithoek? Zoek dan enkele oude lakens bij elkaar en leg ze gedurende een dag op de grond onder je bankstel, volgens de afmetingen die jij denkt. Zo merk je meteen of deze afmetingen aan je verwachtingen voldoen en kun je eventueel je keuze nog aanpassen.

Hoe kies je de kleuren?

Bij het kiezen van je vloerkleed, komen natuurlijk vragen boven zoals: welke kleur vloerkleed bij een grijze bank, welke kleur vloerkleed bij een groene bank? Ook andere vragen zoals ‘ga ik voor ton sur ton, felle contrasten of subtiele combinaties’ komen de kop opsteken? Het antwoord hierop hangt af van je eigen smaak. Hier een paar voorbeelden:

Welke kleur vloerkleed bij een grijze bank?

Je kiest hier een effen grijs vloerkleed in precies dezelfde tint als je bank, ofwel in een lichtere of in een donkerdere tint grijs als je bankstel. Je kunt eveneens een meerkleurig vloerkleed kiezen waarbij het grijs van je bankstel in het tapijt terugkomt.

Welke kleur vloerkleed bij een groene bank?

Moest je hetzelfde principe als hierboven toepassen – namelijk een volledig groen tapijt bij een groene bank – dan zou je wel heel veel groen in huis hebben. Dit kan natuurlijk, zolang dit je bedoeling is. Groen is echter een kleur die heel erg aanwezig kan zijn. Heb je daarbij ook nog eens veel planten in huis? Dan wordt het helemaal écht groen. Pas daarom op met sterke kleuren. Kies je vloerkleed in dat geval in een meer discretere tint, bijvoorbeeld beige of grijs. Of je laat in je tapijt in beperkte mate groen terugkomen. Anderzijds kun je contrasten creëren. Okergeel of zachtgeel, roze, blauw en oranje bijvoorbeeld passen perfect bij groen. Laat deze kleuren dan ook elders in je interieur terugkomen: een kleedje op de bank, sierkussen, bloempotten, muurdecoratie of je verlichting bijvoorbeeld. Zo krijg je telkens terugkerende accenten over heel je woning.

In welke structuur en stijl wil je je vloerkleed?

Vloerkleden bestaan in meerdere structuren. Hoogpolige tapijten geven een zachte look aan je kamer. Je ziet ze vaak in moderne en retro woningen. Vlak geweven vloerkleden creëren een strakke en moderne look. Tapijten met een verweerde uitstraling zijn zeer populair in landelijke en industriële woningen. Kies de stijl die het beste bij jou past.

Hoe leg je een vloerkleed neer?

De meest klassieke manier is een vloerkleed onder de meubels te leggen: onder je zitmeubels en onder je eetkamertafel en stoelen. Maar je kunt ook tussen deze twee zones nog een of meerdere kleine kleedjes leggen. Zo wordt de ruimte nog meer ingedeeld. In grote loftwoningen is het zeer trendy om meerdere vloerkleden over elkaar heen te leggen. Hiervoor kies je best vlak geweven vloerkleden met een verweerde look. Het lijkt dan of ze er al jaren liggen. Ook in je slaapkamer, badkamer, hal en zelfs in je home office kun je perfect voor een vloerkleed kiezen. Het kleedt je kamers gezellig aan. En zoals je hierboven al kon lezen, je creëert er accenten mee over heel je woning. Je legt immers je vloerkleed zowel voor de gezelligheid als voor de uitstraling.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.